Editie 2017; Thema: niet mauwen, maar bouwen!

Mobiele Horecatraining 2017

Op 4 en 5 april bezochten we met het thema 'Niet mauwen maar bouwen' de regio Zuid Oost Nederland. We zijn op bezoek gegaan bij fanatieke en energieke ondernemers die graag bouwen aan hun bedrijf, niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk. Slim verbouwen, verbeteren van de routing, verfraaien van het in- en exterieur, kortom het optimaliseren van het hele bedrijf! 

 

In een VIPbus waarin ruimschoots ruimte was om met elkaar te discussiëren en de bedrijven te bespreken, trokken we door Zuid-Oost Nederland. Naast ruim dertig horeca ondernemers uit het hele land reisden ook een gastdocent Rob Seuntiëns van Dutch Concept en een journalist van Misset Horeca mee.

Op dag 1 startte het programma bij De Toren in Heeswijk-Dinter. Bij dit succesvolle bedrijf wordt er continue gezocht naar optimalisatie van alles binnen het bedrijf. Afgelopen jaar is er flink geïnvesteerd in een verbeterde routing en het logistieke gebeuren. Mooi om te zien dat dit bedrijf aan de weg blijft timmeren.

Vervolgens bezochten we het Sligro ZIN Inspiratielab. Hier werden we ontvangen door Willem-Jan Strijbosch, directeur van ZIN Inspiratielab en Foodservice. ZIN staat voor inspiratielab om foodprofessionals te helpen om nóg beter te worden in je vak en business door het verzorgen van masterclasses , smaakmakende sessies, vaktrainingen en culinaire events. We kregen een heerljke lunch voorgeschoteld met inspirerende gerechten.

Na de lunch bezochten wij Rudy Gommans en zijn moeder Mariët. Zij hebben in Meijel een nieuw bedrijf gestart, namelijk De Heere van Meijel. Nadat zij tien jaar in datzelfde dorp, 100 meter verderop een café en restaurant in een huurpland exploiteerden, waren zij toe aan een nieuwe uitdaging in de vorm van een eigen pand. Zij hebben fors geïnvesteerd in een oud pand midden in het dorp. De hele familie heeft meegewerkt aan de realisatie van deze nieuwe "Parel in de Peel".  Rudy, visionair en rasondernemer, trekt de kar bij dit Grandcafé, restaurant waar ook dagrecreatie plaatsvindt. Straks wordt de Heere van Meijel ook uitgebreid met een slijterij. 

Aansluitend kwamen wij aan bij Louis en Eef Klaassens, eigenaren van De Klep in Venlo. Nadat er in de exploitatie van De Rooie Lieuw te weinig toekomstperspectief  zat,  heeft Louis heel pro-actief contact gezocht met een woningbouwcorporatie, die bezig was om een verpauperd stuk Venlo te revitaliseren. Louis zag kansen in de Keizerstraat, gelegen in een klein eeuwenoud straatje in de schaduw van de kloosterkerk Domani. In goede samenwerking met de woningbouwcorporatie hebben Louis en Eef hun droom gerealiseerd in wat de Venlonaren "Floddergats" noemen. Preuf en Praotlokaal de Klep is een groot succes!

Dag I liep ten einde, waardoor we in Heeze aankwamen bij de Kapellerput. De afgelopen 60 jaar is hier veel verbouwd. Van oorsprong een katholiek, retraite klooster, maar inmiddels een eigentijds conferentiehotel. Elk jaar wordt er door de creatieve directie gebouwd aan nieuwe belevenissen voor zowel de zakelijke - als de leisure gasten. Je kunt hier letterlijk "de boom in". Trots zijn ze dan ook op de Kaban, een boomhut gemaakt van duurzaam hout. Kapellerput was een van de eerste Golden Green Key gecertificeerde hotelbedrijven in Nederland.

Na een heerlijke nachtrust begonnen we aan de 2e inspiratiedag. We gingen op pad naar De Zoes in Helden. Een familiebedrijf, waar Frank van Meegen de mogelijkheid kreeg het bedrijf van zijn oom over te nemen en nieuw leven in te blazen. Een goed verbouwingsplan met behulp van Dutch Concept en een gedegen ondernemersplan zorgden ervoor dat naast de familie ook de bank het plan zag zitten. Door deze aanpak en verbouwing is de omzet gigantisch omhoog geschoten. Iedereen in Helden is trots op de nieuwe Zoes.... en terecht! 

Aangekomen in Arcen bezochten we Bram en Judith Clevis in hun Hertog Jan Proeverij, recht tegenover de gelijknamige brouwerij. Door hun aanpak en het succesvolle samenwerken met de brouwerij is er ruimtegebrek ontstaan en moet er verbouwd worden. De plannen zijn klaar (met behulp van Dutch Concept) om aan de grootschalige verbouwing te beginnen. Het wachten is op groen licht van de pandeigenaar en ABInbev.. Uiteraard willen Bram en Judith de zaken goed geregeld hebben als je investeert in een pand van een ander. 

Tot slot zijn we beland in Eindhoven om een bezoek te brengen aan Hans Snoeijen. Een horeca ondernemer én creatief conceptontwikkelaar, de man achter Rigoureus. Samen met twee compagnons kocht Hans recent een pand aan de Smalle Haven in het centrum van Eindhoven.. Hier komt Down Town Gourmet Market.. Hier doe je geen boodschappen, maar ga je eten. Als in een restaurant met de sfeer van een permanent foodfestival. Het wordt een internationale, levendige plek waar culturen, smaken en keukens bij elkaar komen.. Kortom: een inspirerende afsluiting..